Jesse

Ik ben Jesse de Marie, en ik ben 17 jaar. Ik weet sinds mijn 7e dat ik een vorm van autisme heb (PDD-NOS). Ik zit nu in de vijfde klas van de Leo Kanner School, een school speciaal voor kinderen met autisme. In de eerste jaren had ik, naast leervakken, allerlei verschillende praktijkvakken: groen, repro, schoonmaak, electro, hout en koken. Ik vond de meeste vakken wel leuk, maar had geen echte voorkeur. In de 3e klas werd het vak ‘koken’ wat uitgebreider en heette het ‘catering’. Hoe meer ik leerde, hoe leuker ik het vond. Toen nodigde Stan me een keer uit om een avond mee te lopen in het Kannerrestaurant. Ik zei ja, en ik was in één klap verliefd!

Mijn droom is om later (chef)kok te worden bij een restaurant. Ik werk er heel hard voor. In september 2015 mocht ik eindelijk stage gaan lopen! Ik ben begonnen bij Partycentrum La France in Oegstgeest, waar ik enorm veel heb geleerd van Leon en Michiel. Op dinsdag werkte ik in de keuken van het Kannerrestaurant, waar ik weer heel veel heb geleerd van Stan. Daarnaast mogen we met drie jongens op studiedagen de lunch voor de leraren verzorgen. We krijgen een budget, verzinnen zelf de recepten, doen boodschappen en maken het eten klaar. Eind vorig jaar mocht ik de lunch verzorgen voor een appartementencomplex aan de Queridolaan in Oegstgeest, en heb ik mogen assisteren bij een 21-dinner van Lola’s Events.

Maar het mooiste tot nu toe is dat ik sinds januari van dit jaar stage loop bij ’t Crabbetje, het beste en lekkerste visrestaurant van Leiden. Onder leiding van chefkok Theo Guijt leer ik elke keer weer nieuwe dingen. Op woensdag, donderdag en zaterdag kun je me aan het werk zien bij ’t Crabbetje.

Ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met koken, maar ik blijf me verbazen hoe snel ik alles leer. Ik hoop dat mijn droom uitkomt. Ik krijg mooie kansen en ik doe héél erg mijn best, dus daar zal het niet aan liggen!